"Smaczna i zdrowa wata cukrowa"

W maju w naszym przedszkolu odbyły się warsztaty cukiernicze, a dokładniej warsztaty w "kręceniu" waty cukrowej. Było trochę teorii i dużo, dużo, dużo praktyki. :)  Dowiedzieliśmy się że: 

Wata cukrowa to nic innego, jak drobne nitki cukrowe nawinięte na drewniany patyk lub papierowy rożek (forma preferowana w USA). Wata cukrowa w formie, jaką znamy dziś pojawiła się na przełomie XIX i XX wieku i bardzo szybko zdobyła spore grono wielbicieli. Pierwszy patent maszyny do wytwarzania waty cukrowej został zarejestrowany już w 1899 roku przez panów John C. Whartona i Williama Morrisona.

Do wytwarzania waty cukrowej używamy zwykłego białego cukru oraz miarki, którą będzie można wsypać odpowiednią ilość cukru do głowicy.  Chcąc uzyskać kolorową lub smakową watę cukrową konieczne jest wcześniejsze zabarwienie cukru barwnikami spożyczwymi oraz dodanie porządanego aromatu. By móc cieszyć się gotową do spożycia watą cukrową konieczne są również specjalne drewniane patyczki. Gdy mamy przygotowane już wszystkie składniki, maszyna jest włączona i dobrze rozgrzana, możemy zaczynać! Nabieramy odpowiednią ilość cukru w miarkę (warto już mieć przygotowany patyczek w drugim ręku), wsypujemy cukier do wnętrza głowicy i czekamy, aż zaczną z niej wyskakiwać cukrowe nitki, które umiejętnie nawijamy nasz patyczek i... gotowe! 

Smacżnego !!!!