Pieczemy pierniki.

Tradycja nakazuje upiec pierniczki przed Bożym Narodzeniem. Zabraliśmy się do tego z radością i ochotą. Najpierw ubraliśmy się w fartuszki i chustki na głowy. Następnie starannie umyliśmy ręce i zasiedliśmy wokół dużego stołu. Po odczytaniu przepisu, sprawdziliśmy czy na pewno mamy wszystkie składniki. Każdy miał swój udział w dodawaniu i odmierzaniu składników. Dzieci przyniosły swoje foremki i wyciskały przeróżne kształty i wzory pierników. Potem pierniczki wypiekały się w piekarniku, pod okiem szefowej kuchni, czyli Pani Krysi Uśmiech Słodko pachniało w całym przedszkolu i czuć było magię świąt. Efektem są doskonałe pierniki, które wkrótce udekorujemy lukrem i posypkami. Zachęcamy do pieczenia w domu. Mrugnięcie 

Przepis na pierniczki

Składniki: 1/4 miodu, 80 g masła, 1/2 szkl. cukru, 1 jajko, 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej,  1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki przyprawy korzennej.

Sposób przygotowania: Rozpuścić masło, miód i cukier w garnku. Po wystygnięciu dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Najlepiej odstawić w chłodne miejsce, a następnie wałkować i formować pierniki. Piec w piekarniku.

Smacznego Uśmiech