„Dobre maniery, czyli savoir-vivre dla dzieci”

      Celebrowanie wspólnych posiłków to jedna z najcenniejszych umiejętności odgrywająca kluczową rolę zarówno w życiu rodzinnym, jak i towarzyskim. W naszej grupie podczas zajęć kulinarnych samodzielnie przygotowujemy kanapki, pieczemy cistanakrywamy do stołu, poznajemy zasady zachowania się przy nim i poprzez to kształtujemy u dzieci prawidłowe postawy związane z kulturą spożywania posiłków.  Znajomość dobrych manier przez dzieci korzystnie wpływa na atmosferę w grupie i relacje między rówieśnikami. Dobre maniery to nic innego jak umiejętność wyrażania życzliwości, szacunku wobec innych i panowania nad emocjami. To znajomość obowiązujących zwyczajów i form towarzyskich. Dlatego utrwalamy zasady zachowania się przy stole, sposób nakrywania i podawania do stołu. Dużym zainteresowaniem okazała się zabawa tematyczna „W restauracji”, podczas której można było wcielić się w rolę kelnera oraz gości lokalu.